Huset og haven

Husets histore
Vores hus er oprindeligt et husmandssted opført omkring år 1800. Det er en gammel tjenestebolig for højerestående personale på et lokalt slot, hvor man havde mulighed for at drive et lille husmandssted om søndagen til at forsyne sig selv. Huset står så vidt vi ved i sin oprindelige størrelse og på sin oprindelige plads.

Det er dog renoveret over flere gange siden opførelsen. Vi har fået et luftfoto af ukendt dato hvor det har været stråtækt, og med staldvinduer i den ene ende. Vi har fået at vide af tidligere ejer at det også har været lavet med bindingsværk. Den mest gennemgående renovering har ligget i 60'erne og 70'erne hvor den sidste del af bindingsværket er blevet skiftet ud med gasbeton, og stalden er blevet indrettet til flere bolig kvadratmeter. Taget er blevet skiftet til eternit, og sprossevinduerne er skiftet ud med de "klassiske" brune store 70'er vinduer uden sprosser.

Rent byggeteknisk er huset noget af en blandet landhandel. Spærafstanden svinger 60cm fra den ene ende til den anden. Halvdelen er gasbeton, den anden er mursten med indermur af lecablokke og puds. Nogle vinduer er termo, andre er enkeltglas med forsatsrammer til montering om vinteren.
Renovering af hovedhuset
Huset købte vi i 2009,  og var ejet af en ældre dame, som havde boet her sammen med sin nylige afdøde mand, siden 1955. De har passet rigtig godt på både hus og have, hvilket vi er meget taknemmelige for, så vi kan bo i det mens vi bygger om.
Huset skal renoveres fra ende til anden og vi har inddelt projektet i 3 faser, som vil løbe i 3 sammenhængende år. 
Alle vægge skal have nye pladser, alle gulve skal brækkes op og der skal lægges gulvvarme, alle lofter skal tages ned og bygges op igen, ydermurene efterisoleres og så skal vi have skiftet alle døre og vinduer.

Vi sætter sprossevinduer i huset igen, og lukker gamle vindueshuller osv. med rensede mursten fra gamle indervægge for at bevare husets sjæl så vidt det er muligt. De gamle hanebjælker får lov til at kigge gennem de nye gipslofter og bidrager til at man stadig kan mærke det er et gammelt hus.

Fase 1: Soveværelse og kontor, færdig i slut 2010
Fase 2: Entré og badeværelse, færdig i start 2012
Fase 3: isolering af udehus og flytning af fyr, færdig slut 2012
Fase 4: Køkken og stue, planlagt 2013

Derefter et sted i fremtiden:
1ste sal ansøges om at tages i brug og i den forbindelse skal der også nyt tag på huset, Jacobs værksted skal indrettes, pileværkstedet skal indrettes, garage bygges og der skal etableres jordvarme. Når hovedhuset har fået nyt tag er det 
planen at hele huset skal pudses. Det er lidt ærgerligt at murene har forskelligt udseende i hver sin ende af huset, og det kan man ikke se længere når det bliver pudset..

Tilbygninger
Desværre hørte der ingen færdigbyggede stalde eller en stor garage til huset. Men der hørte to små murstenshuse og et par træskure med til huset. Det ene udehus er indrettet til træværksted, som nu er blevet Jacobs værksted og det andet var indrettet til opbevaring og lidt metalværksted, det er meningen at det skal indrettes til mit værksted, hvor jeg først og fremmest skal have pileværksted, men muligvis også keramik.

Haven
Da vi overtog huset i 2009, var haven i flot stand og indrettet ned til mindste græsstrå af den tidligere ejers afdøde mand. Man kunne godt se at der var områder hvor skvalderkål og tidsler havde fået lidt friere tøjler, men alt i alt var haven meget velholdt.
Vi var godt klar over fra starten at vi ikke ville kunne holde haven som den tidligere ejer havde gjort det, da han var pensionist og nærmest boede i haven, også når det blev mørkt. Naboerne har fortalt at når mørket faldt på, fandt han bare en spotlampe frem.
Med husdyr, husrenovering og fuldtidsarbejde kan de fine staudebede ikke holdes i samme stil, så med tiden vil bedene blive omlagt, så haven bliver mere egnet til vores livsstil.

Som haven er nu, er den delt ind i 5 sektioner på i alt ~3500 m2, ud af en 22.000 kvm grund. Haven har mange små gange (som hurtigt vokser sammen) og for at vi i starten kunne finde rundt i det, har vi kaldt sektionerne for forskellige områder når vi taler om haven.


Den forreste have; den ligger tættest på huset og har både staudebede, stenbede, rhododendronbed og en lille anlagt dam. 
Æblehaven; med æbletræer, solbær, hvide ribs, gule, røde og grønne stikkelsbær, brombær, jordbærhindbær (mest til pynt), rønnebær og rabarber.
Drivhuset og højbedene; der et lille område med et hjemmelavet drivhus af trapezplader, samt nogle højbede af nogle gamle brædder. Her er også et stort staudebed.
Hønsehaven; der hvor hønsegården er placeret med det gamle legehus som hønsehus. Der er en stor græsplæne, og vi har valgt at anlægge et bålsted, brændestak med tilhørende brændehuggeplads samt et tørrestativ.
Køkkenhaven, som er indhegnet på 3 af siderne, den sidste side er et langt hindbærhegn.

0 kommentarer:

Send en kommentar