Nu er det blevet efterår og Jacob er gået i gang med at fælde træer som det var græs, så jeg er gået i tænkeboks mht. at få podet nogle flere træer. Desværre er de fleste nåletræer, hvilket ikke skulle fungere så godt for østershatte.
Efter en tur på Google, må jeg konstatere at der ikke er super meget gang i rapportering af svampedyrkning herhjemme, det kan godt være folk gør det, de skriver bare ikke så meget om det og der er ikke så meget salg i det (måske lige pånær de psykodeliske, som jeg ikke finder den store interesse i).
Så må man ty til udlandet og så åbner en hel ny verden sig jo. Har fundet mange flere typer svampe man kan dyrke, nu er det så spørgsmålet om de kan dyrkes udenfor under danske vilkår.
Jeg holder mig til England når jeg skal købe mycelium, så må der være en realistisk mulighed for at det lykkes.
Vil notere her hvad jeg har fundet af spændende muligheder, de eneste jeg har set dyrket under danske udendørs forhold er østershatte og shiitake, så det er muligt at alle de andre skal dyrkes indendøre for at de kan være dominerende nok i mediet.
Navn: Østershatte
Engelsk navn: Oyster, Pearl Oyster
Art: Pleurotus ostreatus
Smag: Mild
Gromedium: Savsmuld, træflis, træstubbe og brændestykker af løvtræ, halmballer, kaffegrums, papkasser og stort set alt cellulose-holdigt.
Sværhedsgrad: Meget nem
Andre noter: Meget nemt at få mycelium, da der ofte er rester af mycelium på de østershatte der sælges i butikkerne. Producerer mange sporer, så den er ikke optimal at dyrke indenfor.
Man kan også dyrke gule østershatte (Pleurotus citrinopileatus) og lyserøde østershatte (Pleurotus djamor), som skulle være lidt mere sarte efter de er plukket, men ellers lige så nemme at dyrke. Den lyserøde skulle også være mere sej i kødet end de 2 andre.
Navn: Shiitake
Engelsk navn: Shiitake
Art: Lentinula edodes
Smag: Mild
Gromedium: Træflis, træstubbe, brændestykker af hårdt træ allerhelst eg.
Sværhedsgrad: Nem
Andre noter: Meget populær svamp, som foretrækker at vokse på eg.
Navn: Kejser østershatte, kejser hatte
Engelsk navn: King oyster, King trumpet
Art: Pleurotus eryngii
Smag: Mild
Gromedium: Træflis, træstubbe, brændestykker af hårdt træ, halm og muligvis kaffegrums.
Sværhedsgrad: Nem
Andre noter: Bliver meget stor og er velsmagende.
Navn: Elmehat
Engelsk navn: Elm Oyster, Garden Oyster
Art: Hypsizygus ulmarius
Smag: Mild
Gromedium: Træflis, træstubbe, brændestykker af hårdt træ allerhelst elm, samt halm
Sværhedsgrad: Nem
Andre noter: Skulle smage bedre end de andre østershatte. Producere færre sporer.
Navn: Enoki, Fløjlsfod
Engelsk navn: Enoki, Enokidake, Enokitake
Art: Flammulina velutipes
Smag: Mild
Gromedium: Savsmuld af hårdt træ.
Sværhedsgrad: Nem
Andre noter: Kræver først 22-25 grader og høj fugtighed så myceliet breder sig og derefter 10-18 grader for at få dem til at blomstre.
Navn: Løvemanke, Pindsvinepigsvamp
Engelsk navn: Lions Mane, Pom Pom
Art: Hericium erinaceus
Smag: Smag af hummer
Gromedium: Træflis, træstubbe og brændestykker af hårdt træ.
Sværhedsgrad: Nem/medium
Andre noter: Vokser bedst på træflis og træ.
Navn: ?
Engelsk navn: Black poplar, pioppini
Art: Agrocybe aegerita
Smag: Mild
Gromedium: Træflis, træstubbe, brændestykker helst af poppeltræ.
Sværhedsgrad: Medium
Andre noter: Skulle smage rigtig godt
Navn: Nameko, Nameko-skælhat
Engelsk navn: Nameko
Art: Pholiota nameko
Smag: Mild
Gromedium: Træflis, træstubbe, brændestykker helst af poppeltræ.
Sværhedsgrad: Medium
Andre noter: Skulle smage rigtig godt, men være gelatiniserende, dvs. den skal bruges i suppe, gryderetter og stuvning, hvor den så jævner retten naturligt. Kræver høj fugtighed.
Navn: Champignon
Engelsk navn: Button mushrooms
Art: Agaricus bisporus
Smag: Mild
Gromedium: Kompost af hestemøg blandet med muld
Sværhedsgrad: Medium
Andre noter: Mycelium er nemt at få fat i, da danske champignon som regel har fod på med rester af mycelium.
Jeg fandt også lidt info på Phoenix Fir (Pleurotus pulmonarius) og Conifer Coral (Hericium abietis), som begge er svampe der kan dyrkes på nåletræer.
Den ene er i familie med østershatte og den anden løvemanke og de skulle smage henad dem.
Fødevarestyrelsens tjekliste over spisesvampe: se herEtiketter: Svampedyrkning