Til arrangementet med Aarstiderne.com lavede vi også fladbrød på et olietøndekomfur med ølandshvedemel fra Aurion og en masse krydderurter og blomster. Det smagte så lækkert, men blomsterne er mest til pynt, da de ikke giver nogen smag, men man skal ikke undervurdere glæden ved at ælte så smuk en dej!
Der er en masse forskellige krydderurter i og en af dem fra Aarstiderne sagde at det isæt blev godt med masser af salvie i, hvilket er perfekt, for jeg kan aldrig rigtig finde på noget med salvie.
 |
Fladbrød med blomster |
Fladbrød med ølandshvede og krydderurter
1 brev tørgær
½ liter vand
2 spsk. olie
1 spsk. salt
1 spsk. sukker
Ca. 1 kg ølandshvedemel
1 lille håndfuld krydderurter (f.eks. timian, oregano, salvie, blomsterkarse, stolt kavaler)
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri
Tilsæt mel, salt, sukker, olie og ælt dejen godt igennem
Stil dejen til hævning et lunt sted i min. 20 min.
Form dejen til små boller. Bollerne rulles helt tyndt ud – som fladbrød.
Bages på tørre bålpander til de er gyldne.
 |
Stegte ølandshvedefladbrød på bål |
Genbrug af en gammel olietønde til bålkomfur
De havde nogle rigtig smarte olietøndekomfurer som vi en dag skal have gjort efter.
Olietønden er halveret så vidt jeg kunne se og så er der udskåret en halvbue ud bunden (der hvor den er skåret over), men ladet tøndebåndet sidde for at den holder formen.
Der var lavet 3 store huller i toppladen som ilden kunne komme ud af, hvor man kunne sætte gryder og pander.
Så man laver et lille bål på jorden og når der er kommet godt gang i det, sætter man den halve olietønde henover og så kan man ellers fylde efter gennem halvbuen.
 |
Smart bålkomfur af ½ olietønde |
Stubbebål
Hvis man ikke har en halv olietønde, eller skal lave bål et sted hvor det er svært at transportere bålkomfuret, kan man også bruge en god tør stub/stykke uflækket brænde.
Man saver en stjerne i et stykke stort træ/en stub med en kædesav og tænder den i midten. Så kan man sætte en gryde eller pande på, når den går i gløder og derved bruge det som et lille brændekomfur.
 |
Et hurtigt og tilgængeligt komfur i naturen |
Etiketter: Blomster, Brød, Bålmad, Genbrug, Krydderurter