Spareribs

Skrevet af Jacob

I forlængelse af pizzabagningen fredag hvor der blev købt slagterbacon, røg der også lidt spareribs i posen. Vi har før eksperimenteret med ribs, men udskæringen vi fik var mere sparet end spare men resultatet var nu alligevel godt. Med lidt mere grill-areal, skulle det naturligvis prøves igen. Jeg fandt en opskrift på ribs marinade og fremgangsmåde fra grillguruen, et par ingredienser blev dog byttet ud:

2 store løg
4 spsk. smør
2 fed hvidløg
3 dl vand
4 dl ketchup
4 spsk. citronsaft
6 spsk. æblecidereddike
4 spsk. brun farin med top
2 tsk. Sennep
1/2 tsk. stødt peber
1 tsk. paprika
1/2 tsk. cayenne peber

kort fortalt brunes løg og hvidløg i smørret, resten tilsættes og skal boble i en halv time.

Ovenstående opskrift er rigeligt til 2 kg ribs, og kan godt strækkes lidt. Benene blev lagt i et lille fad og fik et generøst skvæt af den varme marinade, direkte fra gryden:

Efter 2 timer på køl blev de lige vendt og fik lidt ekstra marinade for så at ligge 2 timer mere, men de kunne sagtens have ligget natten over og suget ekstra kærlighed til sig. Grillen blev startet op med udelukkende briketter og indirekte varme da vi her skal lave barbeque som er lig med low and slow cookin'.
Efter at kullene var hældt i bakkerne, drypbakken placeret og ribs var lagt på lukkede jeg spjældene næsten helt i toppen og halvt i bunden. Det skal lige siges, at den afstand håndtaget til bundspjældet kan vandre på en weber, ikke er proportionel med hvor meget man har åbnet for bunden. Efter 4-5 cm er spjældet fuldt åbent, så resten er kun for at kunne komme hele vejen rundt når man skal feje aske ned. Temperaturen skulle gerne ligge mellem 140 og 160 grader under grillningen. Grillen her var 210 grader inden spjældene blev reguleret, og det tog vel ca. 20 minutter så lå den rimelig stabilt på 150 grader.

Det var i øvrigt også en glimrende mulighed for at lufte mit nye iGrill stegetermometer, som kan måle to temperaturer trådløst og overvåges via iPhone fra stuen. Det har i øvrigt også en meget god timerfunktion som kan hjælpe med at holde styr på de løbende opgaver under en langtidsgrillning.


På kullene blev lagt lidt røgflis, som dog var lidt grove i størrelsen da de var hjemmelavede. De lå i vand i ca en halv time inden de første røg på, og resten fik lov til at ligge i vand så der var noget at fylde op med løbende.

Ca. hver tyvende minut lettede jeg så på låget og gav vores ribs et skvæt æblecidereddike som jeg havde hældt på denne fine og lidt mere håndterbare eddikeflaske:


Efter 2,5 time på ca. 150 grader kunne vi så nyde følgende syn:


Konklusionen er herfra at marinaden er rigtig god, men benene kunne godt tåle lidt mere tid på grillen og lidt lavere temperatur. iGrill grafen afslørede at temperaturen primært lå på 150-165 grader, så næste gang vil jeg prøve at ramme 140-150 intervallet i lidt over 3 timer. De var faste i kødet hvilket var målet, men næste gang må de nu gerne være lidt mørere. Og et rib-rack er hermed skrevet på ønskesedlen, da der ikke er plads til særlig mange på grillen uden!

Etiketter: