I dag var jeg på keramikkursus for første gang. Jeg skal derned to gange til men med en måneds mellemrum, så der er god tid til at få lavet nogle ting mellem timerne.
Alt bliver brændt til stentøj, så der er fin mulighed for at lave udendørsting.
I dag lavede jeg 4 mejsekuglehatte eller mejseklokker, til at hænge mejsekugler under, så de er beskyttet af regn, mus og større fugle samt en madskål til hunden med tilpas lav kant, så frøkenen ikke skal stikke snuden for dybt i maden.
Da jeg kom hjem fortsatte jeg udglatningen, og på begyndte en kaffefilterholder.
Keramik procedure
Der er mange forskellige typer ler, som jeg ikke vil gøre mig klog på, men de kan noget forskelligt og skal brændes lidt forskelligt.
Man starter ud med at forme sin genstand i det ler man nu har valgt, derefter skal det tørre fuldstændig, da det ellers sprænger i ovnen når det varmes op.
Når det er tørt skal det forbrændes og nedkøles igen. Det er vigtigt at brændingen sker langsomt op til 560°C, da det er her det kemisk bundne vand frigives.
Herefter man glasere man det og det brændes anden og sidste gang.
Man kan dele pottemageriet ind i 3 områder.
Lertøj (Earthenware) – Laves af ler og brændes op til ca. 1100°C. Kan absorbere op til 10 % vand, er ikke altid frostsikkert.
Stentøj (Stoneware) – Laves af ler og brændes ved ca. 1200-1300°C. . Kan absorbere op til 5 % vand og er derved frostsikkert.
Porcelæn (Porcelain) – Laves af kaolin/kvarts/feldspat-blanding og brændes ved 900-1600°C. Kan ikke absorbere vand og er derved frostsikkert.
Det med brændetemperaturen er lidt svært at sætte i bås, da det afhænger af leret, men så vidt jeg har forstået er det hovedregelen at lertøj, brændes ved lavest temperatur, derefter kommer stentøj og så kommer porcelæn.
Etiketter: Keramik