Hvepse / gedehamse

Jeg er af den holdning at alt levende må have et formål ellers eksisterede det ikke. Men mange konkluderer hastigt at hvepse ikke bør eksistere da de kun er til gene.
"Vi vil kun beskytte det vi holder af, og vi kan kun holde af det som vi forstår" læste jeg på et tidspunkt, og jeg kan ikke være mere enig.
Jeg mener også at det gælder at vi frygter det som vi ikke forstår. Folk som er bange for edderkopper, kender som regel ikke deres adfærd og hvad de er i stand til at gøre, så de er bange for dem uden rigtig grund. Men jeg har ikke oplevet så mange der også er bange for myrer, fluer, myg og andre insekter som kun har 2 færre ben og måske vinger.

Jeg har derfor sat mig for at læse om hvepse, da jeg har angst tendenser omkring dem, så jeg vil finde ud af hvordan jeg skal takle det. Jeg har det ikke sådan med bier, men de er heller ikke så aggressive om efteråret.

Gedehams eller hveps?
Gedehamse kaldes for det meste for hvepse, men gedehams er en mere konkret betegnelse da hveps bruges om en del andre insekter f.eks. gravehvepse, snyltehvepse og træhvepse. Men jeg kalder dem nu alligevel hvepse som de fleste andre.

Et nyttedyr og skadedyr
Hvepse er faktisk både et nyttedyr og et skadedyr.
Om foråret/sommeren tager de insekter/indsamler nektar og fungerer altså som nyttedyr, hvor om efteråret går de på rov i frugtplantagen og spiser æbler som har bare en lille skramme de kan starte på. Her bliver de også aggressive og nærgående så det er en god idé at have hvepsefælder med sukkerholdigt væske (sodavand/saft/juice/osv) som de drukner i, de drukner nemmest hvis der ikke er overfladespænding på væsken som forsvinder med en dråbe opvaskemiddel.

Kun dronningen overlever vinteren
Dronningen er den eneste der kan overleve vinteren, så hver vinter dør hele flokken og om foråret bygger dronningen selv et nyt bo op. Så hvis man ser hvepse i april/start maj er det dronninger der bygger nye boer.
Det betyder også at man ikke skal være bange for at hvepsene kommer tilbage til et gammelt bo, så det er en engangsfornøjelse.
Dronningen bygger kun de første celler og fodrer de første hvepse op, når de klækker og er flyveklar overtager de og det eneste dronningen gør nu er at lægge æg. Det sker i perioden maj-august hvor man ikke mærker meget til dem da de er travl optaget.
De bygger boet ved de gnaver træ som bliver blandet med deres spyt og de kan derved lave en meget fin og tynd "papmaché" bolig.

Boet opløses om efteråret
Om efteråret lægger dronningen ubefrugtede æg som bliver til droner (hanner) som man kender det fra bier og hun lægger æg som bliver til dronninger. Når de klækker forlader droner og nye dronninger boet og flyver ud og parrer sig og dronerne dør. De parrede dronninger leder nu efter et vinterskjul hvorefter de starter op på ny næste forår.
I denne periode kan arbejderhvepsene bliver aggressive, da boet er ved at gå i opløsning. Arbejderhvepsene vil dø som kulden kommer.

Socialt insekt
Hvepse, myrer, honning- og humlebier er de eneste sociale insekter vi har i Danmark.
Herhjemme er det mest normalt med hvepse på 12-14 mm, men der er også mulighed for den store gedehams hvor arbejderbierne er 2,5 cm lange. Den skulle være mulig at finde i vestjylland.

Kan stikke flere gange
Da hvepsens brod ikke har modhager som biens brod har, kan hvepsen flyve videre uden besvær og stikke igen og igen. Hvepsens stik anses for at være mere smertefuldt end biens.

Bekæmpelse
Det giver ikke mening at fjerne et bo hvis det ikke sidder et generende sted, da alle undtagen dronningen dør, selvfølgelig laver lige den dronning ikke nogen videre avl, men der skal nok komme hvepse i haven næste år alligevel.
Hvis boet sidder generende, skal man få en biavler/skadedyrsbekæmper til at fjerne boet, men man kan også gøre det selv.
Man skal gøre det om aftenen og gerne på en kølig aften da hvepsene vil være mere rolige + alle er hjemme.
Hvis det er frithængende kan man sprøjte insektgift op i flyvehullet (som sidder nederst og det skulle derefter kunne fjernes efter et kvarters tid.
Hvis boet er skjult, kan man pudre nogle aftener i træk ved indgangshullet, men vær opmærksom på om det er i forbindelse med en emhætte eller anden udluftningskanal.
Lad være med at lukke boet af da de bare vil finde en anden udvej.
Hvis det er meget store boer eller det er den store gedehams skal man finde en proffessionel.
Sådet er en god idé at holde øje i april marts om der er hvepse i nærheden af huset.

Etiketter: